Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρόβλημα με 2 κατηγορίες προσφύγων - Ψάχνει λύση η Βουλή

Offsite Team -
18.10.2022

Πρόβλημα με 2 κατηγορίες προσφύγων - Ψάχνει λύση η Βουλή

Αρχίζει συζήτηση στη Βουλή μετά από παράπονα ότι δεν αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το προσφυγικό είναι βραχνάς και είναι ένα πρόβλημα με πολλές πτυχές. Στην επιφάνεια προκύπτουν παράπονα από πρόσφυγες ότι δεν αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητά τους  πρόσφυγα με το κράτος να ζητεί αποδείξεις.για το εάν οι απογόνοι και κληρονόμοι τους είναι εκτοπισθέντες.

Ενώπιον βουλευτών - μελών της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής υποβλήθηκαν δεκάδες παράπονα από πρόσφυγες αφού οι κρατικές υπηρεσίες δεν αναγνωρίζουν   αριθμό προσφύγων και δεν παίρνουν αυτά που δικαιούνται.

Όπως πληροφορούμαστε, το πρόβλημα εντοπίζεται σε δυο κατηγορίες: Όταν πρόσφυγες πριν την εισβολή εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές (με τα υφιστάμενο status quo), αλλά η μόνιμή τους κατοικία ήταν στα κατεχόμενα. Η δεύτερη κατηγορία που χρήζει διόρθωσης αφορά το γεγονός ότι πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Κύπρο λίγα χρόνια πριν από την εισβολή για να δουλέψουν αφήνοντας τα παιδιά τους πίσω στα κατεχόμενα μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Μετά την εισβολή επέστρεψαν και πήραν τα παιδιά μαζί τους εξωτερικό.

>>>>Διαβάστε επίσης: Αλλαγή Νομοθεσίας: Δεν θα μπαίνει memo σε κατεχόμενες περιουσίες<<<<

Πλέον μετά από 48 χρόνια, το κράτος αρνείται την προσφυγική ιδιότητα σε αυτά τα παιδιά ζητώντας ταυτότητες, έγγραφα και αποδείξεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι «πρέπει αυτή η στρέβλωση να τελειώσει και οι πρόσφυγες να αποκτήσουν τα δικαιώματά τους». Ο κ. Κέττηρος τόνισε ότι το θέμα συζητείται μετά από παράπονα που έγιναν σε βουλευτές. Όπως είπε, πρέπει να μας δοθούν εξηγήσεις για την πολιτική που ακολουθείται για την έκδοση προσφυγικής ταυτότητας και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι αιτητές. 

Εξάλλου, στη σημερινή συνεδρία (Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022) η Επιτροπή θα ασχοληθεί με τη στεγαστική βοήθεια σε εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα κατόπιν πρότασης του ΑΚΕΛ. 

Home