Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

@Πετρίδη, Αρχηγούς: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτικό παίγνιο

@Πετρίδη, Αρχηγούς: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτικό παίγνιο

Thumbnail

Δάνεια προς Επιχειρήσεις: Όσο καθυστερούν, τόσο το χειρότερο. Εδώ κρίνεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, κρίνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, κρίνεται η οικονομία και κατ’ επέκταση η ευημερία όλων μας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν σηκώνουν ούτε πειράματα ούτε πολιτικές εμμονές. Λύσεις υπάρχουν για συμφωνία.

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                 Twitter: @tsangarisp

Γίνεται ένας κυκεώνας με τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα εν συντομία σε μια πρόταση είναι πως η μεν Κυβέρνηση εισηγείται την χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις με λεφτά των τραπεζών, τα οποία θα εγγυηθεί το κράτος (κατά 70%) και η δε αντιπολίτευση εισηγείται η δανειοδότηση των εταιρειών να γίνει απευθείας από το κράτος αντί μέσω Τραπεζών. 

Η κάθε άποψη έχει τα υπέρ και τα κατά. 

Αλλά ας συμφωνήσουμε σε αυτό: Όσο υπάρχει καθυστέρηση στο θέμα, ενόσω το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα, η κατάσταση για τις επιχειρήσεις γίνεται χειρότερη. 

Γιατί; Διότι η κάθε επιχείρηση θέλει να κάνει τον προγραμματισμό της, θέλει να κάνει το πλάνο της για το πώς θα βγάλει την χρονιά του 2020 για το πώς θα εισέλθει στο 2021

Το κράτος έδωσε αρκετά πακέτα στήριξης προς τους εργαζόμενους και προς τις επιχειρήσεις αλλά υπολείπεται ένα βασικό κομμάτι του παζλ για να ολοκληρωθεί η εικόνα: Η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας. Η δυνατότητα δανεισμού φτηνού χρήματος, ώστε η κάθε επιχείρηση να κάνει τους υπολογισμούς της. 

>>> Κατεβάστε το app της Offsite. Για android εδώ - Για ios εδώ <<<

Το ζήτημα αυτό -δανειοδότησης επιχειρήσεων με χαμηλό επιτόκιο- ενόσω παραμένει μετέωρο προκαλεί και άλλη μια σημαντική επιπλοκή: Ακόμη και εταιρείες που προγραμμάτιζαν δανεισμό, δεν το πράττουν αφού αναμένουν αυτό το πακέτο για να δανειστούν με χαμηλότερο επιτόκιο. Λογικό και ορθολογιστικό! 

Το ζήτημα όμως δεν λέει να ξεκαθαρίσει. Η Κυβέρνηση κουμπωμένη στη δική της θέση, η αντιπολίτευση στη δική της. 

Και αν θέλετε και την πολιτική ανάγνωση του ζητήματος, αυτό βολεύει και τους δυο διότι όταν θα αρχίσουν οι επιχειρήσεις να αντιδρούν, η μεν Κυβέρνηση θα λέει ‘εγώ έφερα πακέτο για φτηνό δανεισμό και η αντιπολίτευση δεν το ψήφιζε’, η δε αντιπολίτευση θα λέει ‘εγώ πρότεινα φθηνότερο δανεισμό μέσω του Κράτους προς όλους χωρίς τις διακρίσεις των Τραπεζών αλλά η κυβέρνηση δεν το ήθελε’. 

Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτικό παίγνιο. Εδώ κρίνεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, κρίνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, κρίνεται η οικονομία και κατ’ επέκταση η ευημερία όλων μας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν σηκώνουν ούτε πειράματα ούτε πολιτικές εμμονές. 

Δεν ξέρω πώς σκέφτονται να προχωρήσουν Κυβέρνηση και Κόμματα. Αλλά λύσεις υπάρχουν. Και για την ορθή εφαρμογή της πρότασης της Κυβέρνησης και για την ορθή εφαρμογή της πρότασης της Αντιπολίτευσης ή ακόμη και συνδυασμός των δυο. 

Για παράδειγμα, ας δανειστεί το κράτος από τις Τράπεζες 500εκατομμύρια για να δανείσει με την σειρά του βιοτεχνίες και μικρές επιχειρήσεις με έως και πέντε υπαλλήλους (έτσι ώστε να διασκεδαστούν οι φόβοι της αντιπολίτευσης ότι οι Τράπεζες ενδεχομένως να μην δανείζουν τις μικρές επιχειρήσεις) και ας εγγυηθεί το άλλο ένα δισεκατομμύριο για δανεισμό μεγαλύτερων επιχειρήσεων κατευθείαν από τις Τράπεζες με το 30% ρίσκου να το αναλαμβάνει η κάθε Τράπεζα που θα χορηγεί το δάνειο. 

>>> Κατεβάστε το app της Offsite. Για android εδώ - Για ios εδώ <<<

Ή για παράδειγμα, ας τεθεί πλαίσιο προϋποθέσεων δανεισμού προς τις Τράπεζες με ξεκάθαρες προϋποθέσεις ότι αν μια εταιρεία πληροί αυτές τις τρεις, πέντε, οκτώ προϋποθέσεις τότε η Τράπεζα να μην μπορεί να αρνηθεί τον δανεισμό! Κάτι ανάλογο δηλαδή που έγινε με τις αναστολές δόσεων. 

Λύσεις υπάρχουν. Και αφού ο Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε Σύσκεψη Αρχηγών την Δευτέρα (13/4) με το θέμα της Οικονομίας, ας ανακοινωθεί με το πέρας της σύσκεψης και η συμφωνία για το πακέτο δανεισμού των επιχειρήσεων!!!

Ο χρόνος κυλά… Εις βάρος όλων!!!

Home