Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιδού τα επιδόματα & τα ποσά που παίρνουν μετανάστες από το κράτος

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 14.08.2022

Ιδού τα επιδόματα & τα ποσά που παίρνουν μετανάστες από το κράτος

10,000 μετανάστες/αιτητές ασύλου παίρνουν τώρα επιδόματα - Κόπηκαν επιδόματα από 5.690 άτομα τους τελευταίους μήνες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Επιδόματα σε 10.000 μετανάστες, αιτητές διεθνούς προστασίας παραχωρεί η Κύπρος αυτό το διάστημα. Πρόκειται για 6.000 νοικοκυριά όπου λαμβάνουν επιδόματα από το Κράτος και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Η OffsiteNews εξασφάλισε στοιχεία που αφορούν τα επιδόματα που εξασφαλίζουν οι αιτητές για ενοίκιο, ηλεκτρισμό, νερό και τα μικροέξοδά τους. Με βάση την προηγούμενη πρακτική, όλοι οι αιτητές εξασφάλιζαν το ίδιο ποσό, αλλά κατά την αξιολόγηση που έγινε, διαφάνηκε ότι αρκετοί έμεναν σε σπίτια συγγενών και φίλων τους κάτι που σήμαινε ότι δεν έχουν να πληρώσουν ρεύμα και νερό.

Από την 1η Ιουνίου 2019, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα ποσό που παραχωρούνται σε αιτητές ασύλου είναι τα ακόλουθα: 

.>>>>Διαβάστε επίσης:Έρχεται 24ωρο call center για επιδόματα & υποθέσεις βίας<<<<

Επίδομα Σίτισης, Ένδυσης και Υπόδησης & Επίδομα Ηλεκτρισμού, Ύδρευσης και Μικρο-Εξόδων

Αριθμός ατόμων οικογένειας

Επίδομα Σίτισης, Ένδυσης και Υπόδησης

Επίδομα Ηλεκτρισμού, Ύδρευσης και Μικρό-Εξόδων (“pocket money”)

1

€186

€75

2

€279

€100

3

€372

€140

4

€465

€170

5

€558

€200

Επίδομα Ενοικίου

D

Αλλαγές στα επιδόματα από Ιούλιου

Κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο 2022, το Επίδομα για Ηλεκτρισμό, Ύδρευση και Μικρο-Έξοδα παραχωρείται βάσει των εξατομικευμένων συνθηκών του κάθε αιτητή. Δηλαδή, άτομα που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή/και άλλα προσωρινά καταλύματα ή σε σπίτια φιλικών και συγγενικών προσώπων και, ως εκ τούτου, δεν επωμίζονται έξοδα ηλεκτρισμού και ύδρευσης, το ποσό του Επιδόματος διαχωρίζεται και καθορίζεται ανάλογα με το χώρο διαμονής του αιτούντα.

Συγκεκριμένα:

(α) Για αιτούντα, ο οποίος προσκομίζει ενοικιαστήριο έγγραφο και διαμένει στη διεύθυνση που δηλώνει, παρέχεται οικονομικό βοήθημα ύψους €75 (τα ποσά ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας φαίνονται στον 1ο πίνακα πιο πάνω), 

(β) Για αιτούντα, ο οποίος δεν θα προσκομίσει ενοικιαστήριο έγγραφο και φιλοξενείται σε φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα το ύψος του οικονομικού βοηθήματος ανέρχεται σε €28 (€37 για 2 άτομα, €52 για 3 άτομα, €63 για 4 άτομα και €74 για 5+ άτομα), και 

(γ) Για αιτούντα που φιλοξενείται σε ξενοδοχεία ή/και άλλα προσωρινά καταλύματα, παρέχεται οικονομικό βοήθημα ύψους €28.

>>>>Διαβάστε επίσης: «Ανακρίνουν» Ανθούση για τα επιδόματα οι Βουλευτές<<<<

Πότε διακόπτονται τα επιδόματα

Για την περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 μέχρι τον Ιούνιο 2022, στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης μηχανισμών ελέγχου, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει αναστείλει την παροχή Υλικών Συνθηκών Υποδοχής σε 5.690 αιτητές ασύλου, μειώνοντας σημαντικά τη μηνιαία δαπάνη. Επιπλέον, σε περίπου 600 περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, η παροχή διακόπηκε προσωρινά μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης. 

Η αποκοπή παροχής των Επιδομάτων Υλικών Συνθηκών Υποδοχής γίνεται κυρίως σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται δικαιούχοι να εργάζονται, νόμιμα ή παράνομα, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι έλεγχοι γίνονται σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Με προπληρωμένη κάρτα

Στο πλαίσιο σειράς μέτρων για τη μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης και της ταλαιπωρίας των αιτητών ασύλου, τη βελτίωση των διαδικασιών και τη μείωση του διοικητικού κόστους για τη Δημοκρατία, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για καταβολή των επιδομάτων που λαμβάνουν οι αιτητές διεθνούς προστασίας μέσω προπληρωμένης κάρτας, η οποία θα έχει δυνατότητα χρήσης μόνο εντός της Δημοκρατίας και θα μπορεί να υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς χρήσης. Η καταβολή των επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του φθινοπώρου.

Home