Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχεται το πρώτο υποβρύχιο πάρκο στην Αρχαία Αμαθούντα

Της Μικαέλλας Μέσσιου
- 05.04.2021

Έρχεται το πρώτο υποβρύχιο πάρκο στην Αρχαία Αμαθούντα

Thumbnail
Πότε αναμένεται να είναι έτοιμο - Φωτογραφίες

Το πρώτο αρχαιολογικό υποβρύχιο πάρκο έρχεται στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας στη Λεμεσό.

Οι εργασίες για την δημιουργία του υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου θα ξεκινήσουν τον Μάϊο και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Μετά τον καθαρισμό θα γίνει και ψηφιακή αποτύπωση του λιμανιού, με σύγχρονα μέσα.

Την υλοποίηση σχεδίου ανάδειξης του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας στη Θαλάσσια Προστατευόμενη ΠεριοχήςΑμαθούντας ανέλαβαν η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών), το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).  

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος ΑΝΔΙΚΑΤ, που εντάσσεται στο Interreg Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση [Ε.Τ.Π.Α.] και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

arxaio-limani-amathountas

Μιλώντας στην Offsite, ο Αρχαιολογικός Λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιάννης Βιολάρης, ανέφερε ότι μία από τις δράσεις είναι να δημιουργηθεί μια υποβρύχια καταδυτική διαδρομή στο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας. 

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε αυτό είναι επειδή είναι ένα από τα σημεαντικότερα αρχαία λιμενικά έργα της Ανατολικής Μεσογείου και είναι το πιο σημαντικό στην Κύπρο.

Ένας άλλος λόγος ο οποίος έχει επιλεχθεί, σύμφωνα με τον κ. Βιολάρη είναι επειδή ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος από την ακτή της παραλία της Αμαθούντας, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να προσεγγίζουν το σημείο με μάσκα και πέδιλα χωρίς να χρειάζεται να γίνει κατάδυση, για τον λόγο ότι το βάθος του είναι μικρό, από τα 50 εκατοστά μέχρι τα 2.50 μέτρα.

Συγκεκριμένα, το αρχαίο λιμάνι είναι βυθισμένο μέσα στη θάλασσα, και εντάσσεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας, ενώ όπως μας έχει αναφερθεί θα τοποθετηθούν πινακίδες τόσο στη ξηρά στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και στην θάλασσα για να κατευθύνουν τον επισκέπτη.

Όπως μας έχει αναφερθεί, οι επεμβάσεις θα είναι ήπιες, για τον λόγο ότι έχει δημιουργηθεί θαλάσσια βλάστηση – αποικία Ποσειδωνίας, λόγω της ύπαρξης των καταλοίπων του λιμανιού. 

poseidwnia-fito

Τι είναι η Ποσειδωνία

Η Ποσειδωνία είναι ένα προστατευόμενο φυτό, τόσο από Ευρωπαϊκή όσο και από Εθνική νομοθεσία.  

Για αυτό τον λόγο, όπως είπε ο κ Βιολάρης οι επεμβάσεις στην περιοχή θα είναι ήπιες, δηλαδή η Ποσειδωνία θα κλαδευτεί για να είναι ορατοί οι βραχίονες του λιμανιού και όπου βρίσκεται πάνω σε στους μόλους του λιμανιού θα αφαιρεθεί για σκοπούς συντήρησης των ερειπίων

Ενώ, η επέμβαση στη Ποσειδωνία, γίνεται με την άδεια της επιστημονικής επιτροπής που υπάρχει για αυτά τα θέματα, όπου συμμετέχουν τα Τμήματα Αλιείας και Περιβάλλοντος.  

«Όλες οι εργασίες θα γίνουν υπό την επίβλεψη των υποβρυχίων αρχαιολόγων, του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Τμήματος Αλιείας και θαλάσσιων βιολόγων»

Που στοχεύει το έργο

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ο κ. Βιολάρης δεν υπάρχει στην Κύπρο άλλο παρόμοιο πάρκο. 

Η δημιουργία του υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου στοχεύει την προσέλκυση και τουρισμού, μιας και ο καταδυτικός τουρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αρκετά δημοφιλής. Άρα θα βοηθήσει και το τουριστικό προϊόν και θα προβάλει και τις αρχαιότητες.

Η ιστορία του

arxaio-limani

Το λιμάνι της Αμαθούντας ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα προ Χριστού και φαίνεται πως σχετίζεται με τις διαμάχες των στρατηγών του Μεγάλου Αλεξάνδρου για επικράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ήταν ένα μεγάλο δημόσιο λιμενικό έργο αλλά ήταν βραχύβιο και μάλλον φαίνεται πως δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού έγινε μόνο η βάση των μόλων που αποτελείται από μεγάλους ογκόλιθους.

Ενώ, η χρονολόγηση και τα αρχαιολογικά χαρακτηριστικά του λιμανιού έχουν τεκμηριωθεί από την υποβρύχια ανασκαφή που διενεργήθηκε τη δεκαετία του 1980 από την Γαλλική Αρχαιολογική αποστολή που δραστηριοποιείται στην περιοχή Αμαθούντας.

Δείτε ΕΔΩ στον χάρτη που βρίσκεται η Αρχαία Αμαθούντα.

Home