Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα απανωτά «χτυπήματα» των επιτοκίων

Τα απανωτά «χτυπήματα» των επιτοκίων

Η Κριστίν Λαγκάρντ  φαίνεται πως έχει κλείσει τα αυτιά της
  • Γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ δεν τραβά πίσω
  • Ποιες οι ανησυχίες των τραπεζών
  • Φόβος και τρόμος η επιστροφή των «κόκκινων» δανείων

 

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Η ΕΚΤ διατηρεί ως πρωταρχικό στόχο της τη μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2% μέχρι το 2025. Η Κριστίν Λαγκάρντ  φαίνεται πως έχει κλείσει τα αυτιά της. Δεν ακούει τις φωνές που πληθαίνουν και απαιτούν από την ΕΚΤ να συνυπολογίσει τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από την αύξηση του κόστους χρήματος και με αυξημένο τον κίνδυνο αύξησης των «κόκκινων» δανείων και επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης.

Οι δανειολήπτες έχουν αντιληφθεί πλέον ότι η αύξηση των επιτοκίων της Πέμπτης δεν είναι η τελευταία, καθώς η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις προβλέψεις που συνηγορούν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα (κατά μέσο όρο σε 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025). Έτσι, θα τους προκαλούσε πραγματική έκπληξη εάν η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ έδινε το πράσινο φως για σταθεροποίηση των επιτοκίων.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΩΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

 

Εκτός από τα όσα βιώνουν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, οι ανησυχίες είναι πλέον διάχυτες σε όλη την οικονομία και κυρίως στα νοικοκυριά που διαπιστώνουν σωρηδόν και συνεχείς αυξήσεις στα τρόφιμα και άλλα αγαθά. Το ερώτημα αναπάντητο: «Πώς θα τα καταφέρουμε;».

Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν διαπιστώνουν προβλήματα στις αποπληρωμές των δανείων. 

Οι οδηγίες της ΕΚΤ

Ωστόσο, αυτό που θα αρχίσει να ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι  οι τράπεζες, κατόπιν οδηγιών της ΕΚΤ, δεν επιθυμούν να δουν ξανά «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκιά τους και να ζήσουν τον εφιάλτη της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να είναι πολύ αυστηροί με αυτούς που δεν πληρώνουν. Ίσως να αναδιπλώνονται, με επιμήκυνση της περιόδου, αποπληρωμής, μόνο στις περιπτώσεις που οι  δανειολήπτες είναι αξιόχρεοι, τα δάνειά τους είναι ρυθμισμένα και αντιμετωπίζουν μόνο παροδικά ορισμένα προβλήματα.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκαρντ είχε δηλώσει πως «οι τράπεζες είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τους όρους δανείων και έτοιμες να κατανείμουν τις αποπληρωμές με την πάροδο του χρόνου, γνωρίζοντας πως είναι προς το συμφέρον τους να αποφεύγουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να έχουν δανειολήπτες με καλή πίστωση».

Εκείνο που φαίνεται να συμβαίνει, και με τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και προετοιμάζονται για πιθανή επιδείνωση τόσο της οικονομίας όσο και του χαρτοφυλακίου τούς αμέσως επόμενους μήνες.  

Η δαμόκλειος σπάθη

Για άλλη μια φορά, οι οδηγίες της ΕΚΤ βρίσκονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των τραπεζών και κατ’ επέκταση των δανειοληπτών, οι οποίοι συνήθως πληρώνουν και τα σπασμένα της κάθε κρίσης. Αναφέρω χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα από τις οδηγίες της ΕΚΤ προς τις τράπεζες που εκδίδονται κατ’ επανάληψη τα τελευταία δέκα χρόνια: «Η κατανόηση των τρεχουσών και των πιθανών μελλοντικών εξωτερικών επιχειρησιακών συνθηκών/περιβάλλοντος είναι ουσιώδης για τη θέσπιση στρατηγικής για τα ΜΕΔ και των συναφών στόχων μείωσης των ΜΕΔ. Οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τις σχετικές εξελίξεις και θα πρέπει, εφόσον χρειάζεται, να επικαιροποιούν τις στρατηγικές τους για τα ΜΕΔ. Κατά τη χάραξη της στρατηγικής τους οι τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους εξωτερικούς παράγοντες».

Άρα, καταληκτικά, μπορεί να ξεπεράσαμε την κρίση του 2013, μπορεί να έγιναν θεαματικά βήματα και μεγάλες θυσίες από όλους, αλλά η κάθε κρίση που χτυπά την πόρτα των γειτόνων ή των εταίρων μας πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και με στοχευμένες κινήσεις. Χωρίς να σκοτώσουμε την οικονομία, χωρίς να κλείνουμε νοικοκυριά και κυρίως χωρίς να «παίζουμε» στο χρηματιστήριο το μέλλον της νέας γενιάς.

Home