Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα έχουμε μόνο Δεξιούς υποψήφιους στις Προεδρικές;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
31.01.2022 - 06:27

Θα έχουμε μόνο Δεξιούς υποψήφιους στις Προεδρικές;

Δεξιοποιείται η κοινωνία -  Η πολιτική της Δεξιάς φαίνεται να υιοθετείται σε μεγάλο βαθμό και από την Αριστερά, η οποία πλέον δεν αποκλείει και την στήριξη δεξιών υποψηφίων… Δεν ξέρω τι τελικά θα πράξει το ΑΚΕΛ αλλά η πολιτική λογική λέει πως αν δεν θέλει να μετατραπεί σε πολιτικό καραγκιόζη έχει δυο πολύ αξιόλογες επιλογές…

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Ίσως να βρισκόμαστε μπροστά από το μεγαλύτερο πολιτικό άλμα που θα ζήσει η κυπριακή πολιτική ιστορία αφού η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας φαίνεται να υιοθετεί την «δεξιά πολιτική» ως την ιδανικότερη για την διαχείριση της οικονομίας, του κυπριακού και άλλων εκτάκτων ή τακτικών καταστάσεων. Οι πολίτες φαίνεται να πιστώνουν την «δεξιά πολιτική» με ευελιξία, προσαρμοστικότητα, φιλελεύθερη σκέψη και δράση αλλά κυρίως με ισορροπία στις διάφορες πολιτικές αποφάσεις και δράσεις των δεξιών κομμάτων.

Η μεγαλύτερη απόδειξη των ανωτέρω είναι πως το αριστερό κόμμα της Κύπρου όχι μόνο εμφανίζεται να δυσκολεύεται να εξεύρει υποψήφιο από τις τάξεις του, ο οποίος να πρεσβεύει τις αξίες, τις αρχές και τις πολιτικές της Αριστεράς, αλλά αφήνει και ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει υποψήφιο από την ευρύτερη Δεξιά έως και μέχρι πρώην Υπουργούς της κατά τους ίδιους «διεφθαρμένης κυβέρνησης της Δεξιάς». 

Η Κυπριακή κοινωνία δεξιοποιείται; Ή μήπως έχει κατά την συντριπτική της πλειοψηφία ήδη δεξιοποιηθεί, και ακριβώς αυτό «μετρά» και «προσμετρά» το ΑΚΕΛ, το οποίο αντί να προχωρήσει δυναμικά με «καθαρή επιλογή» ψάχνει απ’ εδώ και απ’ εκεί για υποψήφιο;

Μια εύκολη απάντηση προς τούτο -ως αντιεπιχείρημα- θα ήταν, ‘μα η Αριστερά υποστήριξε και παλαιότερα υποψηφιότητα από την Δεξιά’ (πχ Τ. Παπαδόπουλο και προηγουμένως Σ. Κυπριανού). Και όντως. Αλλά υπάρχουν μερικές σοβαρές διαφορές. Όπως πχ η τελευταία φορά που στήριξε το ΑΚΕΛ δεξιό υποψήφιο ήταν προ 20ετίας (το 2003 τον μ. Τάσσο Παπαδόπουλο). Δεν άλλαξε τίποτα από τότε; Μετά από 20 χρόνια; Προφανώς και άλλαξε, θα μπορούσε κάποιος να πει. ‘Δεξιοποιηθήκε ακόμη περισσότερο η Κοινωνία’ (είδε αποτελέσματα Βουλευτικών). Δεύτερη διαφορά είναι πως τότε (2003) κάποιος θα μπορούσε να το «δικαιολογήσει» πολιτικά διότι το ΑΚΕΛ έκανε συμμαχία με το ΔΗΚΟ και υποστήριξε το πρώτο τον Αρχηγό του δεύτερου. Τώρα ψάχνει υποψήφιο ακόμη και από τον ΔΗΣΥ.  Τρίτη διαφορά είναι πως τότε το ΑΚΕΛ «κρατούσε και το μαχαίρι, και το κρέας» (ή κατά τα καλαμαρίστικα ‘κρατούσε και το μαχαίρι, και το καρπούζι’) αφού τα ποσοστά του τότε ήταν τέτοια που διασφάλιζαν στον όποιο υποψήφιο επέλεγε πρόκριση στον δεύτερο γύρο σε αντίθεση με τώρα που ομοιάζει και συμπεριφέρεται ως πολιτικός επαίτης για εξεύρεση υποψηφίου. 

>>> Διαβάστε επίσης: Το ΑΚΕΛ έχει υποψήφιο για τις Προεδρικές 2023 <<<

Δεν ξέρω τι τελικά θα πράξει το ΑΚΕΛ αλλά η πολιτική λογική λέει πως αν δεν θέλει να μετατραπεί σε πολιτικό καραγκιόζη έχει δυο πολύ αξιόλογες επιλογές. Τον Αχιλλέα Δημητριάδη ή τον Γενικό του Γραμματέα (ή άλλο στέλεχος από το κόμμα όπως πχ Γ. Λουκαίδης, Ε. Χαραλαμπίδου, Α. Δαμιανού). Ακόμη και η επιλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου φαντάζει με «πολιτικό περιπαίξιμο» μετά τα όσα του καταλόγιζε διαχρονικά το ΑΚΕΛ, ειδικότερα στο κυπριακό. Και νοείται πως είναι εκ των ων ουκ άνευ να πει κάποιος για άλλες επιλογές και δη Συναγερμικών προσώπων πρώην υπουργών της ‘διεφθαρμένης κυβέρνησης’ του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ. 

Υγ. Σε περίπτωση που το ΑΚΕΛ επιλέξει Συναγερμικό πρόσωπο για υποψήφιο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου λογικά πρέπει να δώσει οδηγίες να στολιστεί από τώρα η Πινδάρου πανηγυρικά με το πρόσωπο του Γλαύκου Κληρίδη που δεν έζησε να δει την Συναγερμικοποίηση και Δεξιοποίηση όλου του κομματικού σκηνικού και να πάει στην Αργάκα για χαλάρωση και να επιστρέψει την 1η Μαρτίου 2023… 

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
27.06.2022 - 06:27

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Δεν είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης … κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσαν ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές… Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με ‘Πολιτική ΔΗΚΟ’ οπόταν δεν χρειάζεται να πουν ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τις κόκκινες γραμμές.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ζητά μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας και όχι τις κομματικές ατζέντες». Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές του 2023. 

Αυτές οι δυο προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν αρκετά πολιτικά μηνύματα αλλά έχουν περισσότερα πολιτικά ερωτήματα. 

Ας πούμε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει». Μα ποια κόμματα ένωσε μέχρι σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη; Επί του παρόντος το μόνο κόμμα που τον υποστηρίζει είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ. Αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ, του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα στηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μα ως εδώ, καμία έκπληξη και καμία πρωτοτυπία. Προ ενός έτους ζήσαμε εκ νέου αυτό το «ενωμένο δίδυμο», ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής όπου και τα δυο κόμματα υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άρα μέχρι στιγμής δεν είδαμε «υποψηφιότητα που να ενώνει» πέραν των τετριμμένων και των επαναλαμβανόμενων «ενώσεων», του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μιλά για «υποψηφιότητα που ενώνει» διότι ίσως να έχει υπόψη του ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα την υποστηρίξει και η ΔΗΠΑ. Άρα, αν γίνει αυτό, τότε μάλιστα θα μπορεί κάποιος να μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει» το παλαιό με το νέο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ με την ΔΗΠΑ, και μαζί τους η ΕΔΕΚ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε επίσης για μια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε τις προτεραιότητες ούτε τις μη προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται στο θέμα της ακρίβειας. Ούτε στο θέμα της Παιδείας. Ούτε στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης. Ούτε στο θέμα της Ανεργίας. Ούτε στο θέμα των μισθών. Ούτε στο θέμα των Μικρομεσαίων. Μα αυτά δεν είναι οι προτεραιότητες της Κοινωνίας; Αλλά ούτε καν στις μη προτεραιότητες της πλειοψηφίας της Κοινωνίας (άσχετο αν είναι και τα σοβαρότερα θέματα αυτά) ακούσαμε κάτι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε για Ουκρανικό, ούτε για ΝΑΤΟ, ούτε για Κυπριακό, ούτε για Αμμόχωστο. Τίποτα. Λέξη. Το μόνο που ακούσαμε ξεκάθαρα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως δική του προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ επειδή ακριβώς είναι διεφθαρμένοι. Αυτό δεν είναι που έλεγε; Άρα για ποιες προτεραιότητες της κοινωνίας μιλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι υπηρετεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπηρετεί κομματικές ατζέντες». Δηλαδή; Τι εννοεί ο Νικόλας; Μια «κομματική ατζέντα» μπορεί να είναι καλή, αν εννοούμε μια ατζέντα με πολιτικές προτάσεις ή μπορεί να είναι κακή αν εννοούμε μια ατζέντα για κομματικούς διορισμούς και κατ’ επέκταση ‘υπηρεσία προς όφελος του κόμματος’. Τρίτη ερμηνεία δεν υπάρχει. Και επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εννοεί την πρώτη περίπτωση (την καλή ατζέντα δηλαδή η οποία περιέχει πολιτικές προτάσεις), ας δούμε αρχικά την δεύτερη περίπτωση: Εννοεί εδώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν ζήτησε Υπουργεία το ΔΗΚΟ; Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ θα διοριστούν ΔΗΚΟικοί Υπουργοί ή σε άλλες θέσεις; Αν αυτό εννοεί μπορεί να το πει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηριχθεί και από ΕΔΕΚ και από ΔΗΠΑ δεν θα διορίσει πρόσωπα ούτε και από αυτά τα κόμματα; 

Διότι ‘οι κακές κομματικές ατζέντες’ δεν είναι κάτι στο υπερπέραν. Δεν είναι κάτι ‘κρυμμένο’, δεν είναι κάτι το ‘υπερφυσικό’. Μια κακή κομματική ατζέντα είναι ξεκάθαρο πως περιέχει το στοιχείο της συνδιαλλαγής και η συνδιαλλαγή είναι και μέσω των διορισμών σε θέσεις Υπουργείων, Υφυπουργείων, Αρχών, Επιτρόπων, Δ/Σ κτλ κτλ κτλ. 

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να περιπαιζόμαστε, ούτε και ο Νικόλας χρειάζεται να εκτίθεται. Κομματική ατζέντα, και μάλιστα όπως την εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κακή κομματική ατζέντα υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κακή κομματική ατζέντα που του υπέβαλε το ΔΗΚΟ.   

Υπάρχει όμως και η καλή κομματική ατζέντα. Αυτή που περιλαμβάνει τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος. Και αυτή η ατζέντα είναι και θεμιτή αλλά και λογικό να τίθεται και μάλιστα να τίθεται και ως προϋπόθεση. 

Αλλά ούτε για αυτή μας είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τη θέση του για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν ένιωσε κανένας την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές. Είτε στην Οικονομία, είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. Και τι είπε ο Νίκος; Τις αποδέχτηκε; Όλες; Ή απέρριψε και κάποιες; Και ποιες; 

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα deal, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει κανένας, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ, από την Αρχή ως το Τέλος, σε όλα τα θέματα, και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με πολιτική ΔΗΚΟ.

Home