Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θέμα: «Πράσινη Ψηφιακή Μετάβαση»

Θέμα: «Πράσινη Ψηφιακή Μετάβαση»

Το αύριο είναι τώρα. Ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων.

Προς  διαχρονικά προβληματισμένους, διακοσιοστής εικοστής τρίτης  επιστολής, το ανάγνωσμα… 

 

Το αύριο είναι τώρα. Ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων. Το Ψηφιακό είναι σαφέστατα Πράσινο. Το Πράσινο είναι πιο πράσινο όταν είναι ψηφιακό. Το ζητούμενο είναι να είναι και ποιοτικό και ασφαλές. Οι 4 άξονες στους οποίους στοχεύουμε ως κράτος στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων στην εποχή της τέταρτης  βιομηχανικής επανάστασης, εκείνης της Τεχνητής Νοημοσύνης που ήρθε για να μείνει και να αλλάξει το παρόν μας το οποίο είναι τώρα και όχι σε ένα μέλλον επιστημονικής φαντασίας. 

Μικρή χώρα μεγάλη οικονομία.  Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και την ίδια ώρα ψηλά ποσοστά ανεργίας.

Πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες. Ναι, σκεφτόμαστε και δρούμε αειφορικά,  με δεξιότητες και ευαισθησίες πράσινες και ψηφιακές ικανότητες τέτοιες που να μας επιτρέπουν να κινούμαστε γρήγορα και ευέλικτα,  Να προσφέρουμε ποιότητα εργασίας ως ανθρώπινο δυναμικό, και να τοποθετήσουμε τη μικρή μας χώρα στον παγκόσμιο χάρτη. Όσα μπορούν να γίνουν εξ΄αποστάσεως να γίνονται. Να είμαστε γρήγοροι, αποτελεσματικοί και αν είναι δυνατόν climate neutral. Ψηφιακά. Χωρίς να στερούμαστε όμως όσα μας κάνουν κοινωνικά όντα. Συμμετέχοντας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στην εποχή του STEM, το οποίο θέλουμε συνειδητά, για λόγους ποιότητας να μετατρέψουμε σε  STEAM, προσθέτοντας το Α για το ART, δίπλα στο Science, Technology Engineering and Maths.

Γιατί το μέλλον τρέχει, δεν θέλουμε να μας προσπεράσει, θέλουμε να είναι τώρα και εδώ και εμείς να είμαστε μέρος του και να μην το κυνηγούμε καταϊδρωμένοι για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Θέλουμε τους νέους μας να έχουν επιλογές. Θέλουμε να ζουν στην εποχή της πράσινης ψηφιακής μετάβασης ως συμμετέχοντες. Να αναλαμβάνουν δράση και να προλαβαίνουν τις εξελίξεις. Στην εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας, θέλουμε η εργασία να έχει για τον εργαζόμενο ποιότητα και ασφάλεια και για τον πολίτη αποτελεσματικότητα. Χωρίς αποκλεισμούς. Να μας εκπαιδεύσουν χωρίς να μας αλλοιώσουν την ποιότητα ζωής μας. Χωρίς να αφαιρέσουν τα σπουδαία και σημαντικά μας. Την ελευθερία μας. Τη δημιουργικότητά μας. Την ανθρώπινη επαφή μας.

Μια πράσινη ψηφιακή μετάβαση που αφού θα νοιάζεται για το περιβάλλον και το μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα τόσο το συνολικό όσο του καθενός από εμάς, να νοιάζεται και για τη διαφορετικότητα και για το αποτύπωμά μας. Το ουσιαστικό μας αποτύπωμα. Το οποίο να είναι μεν πράσινο αλλά όχι κατ΄ ανάγκην  και ψηφιακό. Να μην είναι εικονικό. Να αφήσουμε με άλλα λόγια το «αχνάρι» μας στο σύντομο πέρασμά μας από τον πλανήτη Γη. Τίθενται όντως ζητήματα ηθικής σε σχέση με τον τρόπο ύπαρξης και συνύπαρξής μας στην εποχή του ΑΙ, του artificial Intelligence, της Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιουργεί ακόμη και Τέχνη. Πολιτισμό. Το πιο δικό μας. Το μοναδικό στο οποίο θεωρούσαμε πως θα έχουμε μοναδική πρόσβαση εσαεί. 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη όμως είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Εμείς την φτιάξαμε. Πιο γρήγορη. Πιο αποτελεσματική. Αλλά ανθρώπινη. Δικό μας δημιούργημα στο οποίο εξακολουθούμε να έχουμε έλεγχο. Η ανησυχία μου θα είναι μέγιστη αν καταφέρουμε να της αποδώσουμε και ανθρώπινα συναισθήματα. Τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να τα κρεμάσουμε τα παπούτσια όπως τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και να καθίσουμε παθητικοί κυριολεκτικά, αφού δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, να παρακολουθούμε τη ζωή μας. Αν θα λέγεται φυσικά ζωή. Μάλλον ΑL (Artificial Life) θα λέγεται. Δεν θα έλεγα πως θα την ήθελα. Εγώ πάντα ονειρευόμουν μια Αδέσποτη Ζωή (όπως την περίγραψαν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Σωκράτης Μάλαμας). Χωρίς δεσπότη, χωρίς κυρίαρχο, χωρίς να υποκύπτω σε όποια ολοκληρωτικά καθεστώτα επιχειρούν να με χειραγωγήσουν και να με αλυσοδέσουν. Την οποία ( την αδέσποτη ζωή) άκουσα συγκινημένη να τραγουδά η γενιά του ΑI που εκείνο που ονειρεύεται τελικά είναι την αδέσποτη ζωή και όχι την artificial, την ψεύτική. Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.1 : «Αδέσποτη ζωή, ελευθερία και θάνατος, στο γυάλινο κατάρτι του φόβου, σημαία. Αδέσποτη ζωή, σκιά στο πεζοδρόμιο, όπως βαδίζουν του Χόρχε τα σιαμαία (Η ψευδαίσθηση και η πραγματικότητα Χόρχε Λουις Μπόρχες)

Υ.Γ. 2: Στον απόηχο της ημερίδα των Νέων Επιστημόνων της ΕΔΕΚ για την Πράσινη, Ψηφιακή και Ποιοτική Εργασία (Σάββατο 1/7/2023)

 

Home